Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ερώτηση στο Δ.Σ.: Εξωτερική Περιφεριακή οδός

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ»


ΕΡΩΤΗΣΗ


Θέμα : «Οι επιπτώσεις της εξωτερικής περιφερειακής οδού στο Δ’ Δημοτικό Διαμέρισμα»


Η Εξωτερική περιφερειακή είναι ένα έργο απαραίτητο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
 Θα συνδέεται με την εσωτερική περιφερειακή και την πόλη με έναν και μοναδικό κόμβο (τον Α/Κ5) στο ύψος των Κωνσταντινοπολιτών . Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα παράκαμψης της εσωτερικής περιφερειακής στο τμήμα που έχει μεγάλο φόρτο εξ’ αιτίας των συνδέσεων με την πόλη.
Ποιες όμως θα είναι οι επιπτώσεις στην περιοχή του Δ’ Δημοτικού διαμερίσματος;
Το Δ’ Δημ. Διαμ.  ,λόγω της «ανεξέλεγκτης» υπεραξίας της γης και της υπέρ-οικιστικής ανάπτυξης είναι πλέον πολύ πυκνοκατοικημένο. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο καθώς τόσο οι δρόμοι στις γειτονιές όσο και οι κεντρικοί δρόμοι είναι στενοί  και ανεπαρκείς για τον πληθυσμό και το μέγεθος της περιοχής.
Το θέμα της στάθμευσης είναι τεράστιο και διαρκώς διογκούμενο καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των  αυτοκινήτων αλλά και πολλοί  κάτοικοι γειτονικών Δήμων παρκάρουν στην Τούμπα και πηγαίνουν με το λεωφορείο στις δουλειές τους στο κέντρο της πόλης.

Με την δημιουργία του κόμβου η αύξηση του όγκου των οχημάτων είναι δεδομένη και οι επιπτώσεις στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή τραγικές εάν δεν προγραμματιστούν έγκαιρα σοβαρές επεμβάσεις στην περιοχή.
Επεμβάσεις που ούτως ή άλλως ήταν απαραίτητες μα τώρα είναι απολύτως αναγκαίες. 
Επεμβάσεις ,τέτοιες, ώστε  όχι μόνο να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις του κόμβου αλλά να αποτελέσει ,αυτή η νέα σύνδεση , ευκαιρία για ανάπτυξη της Τούμπας. Ανάπτυξη εμπορική και οικονομική.
Για να πετύχουμε την αντιστροφή των επιδράσεων από αρνητικές σε θετικές είναι αναγκαίο να γίνει:
 Πολεοδομικός Ανασχεδιασμός του Δ’ Δημ. Διαμ. Αξιοποίηση των αποθεμάτων σε ακάλυπτους χώρους ,δημιουργία κέντρων αναφοράς, διανοίξεις οδών , πεζοδρομήσεις κ.ά.
Κυκλοφοριακή μελέτη, υπογειοποιήσεις ,ίσως, κάποιων τμημάτων οδών , διαβάσεις ( υπόγειες ή υπέργειες), χώροι στάθμευσης.
Συγκοινωνιακή μελέτη , απαραίτητη η επέκταση του μετρό στην Τούμπα.

  Διάφοροι όμοροι Δήμοι που επηρεάζονται από το πέρασμα της εξωτερικής περιφερειακής οδού με ενέργειές τους και παρεμβάσεις τους επιχειρούν την τροποποίηση και βελτίωση της χάραξής της στα σημεία που τους αφορούν.

 
Με βάση τα παραπάνω ,ερωτάται η διοίκηση :
Έχει υπ’ όψη της τη μελέτη της εξωτερικής περιφερειακής οδού και του κόμβου Α/Κ A9;

Ποιες ενέργειες έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει προκειμένου να δρομολογηθούν από τους αρμόδιους φορείς οι απαραίτητες μελέτες  ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση του Δ’ Δημοτικού Διαμερίσματος και  διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κόμβου και η εξυπηρέτηση της πόλης και των δημοτών;

Ποιες ενέργειες έχει κάνει ή προτίθεται να κάνει προκειμένου να δρομολογηθεί η μελέτη επέκτασης του μετρό στην Τούμπα;

Θεσσαλονίκη 04-12-2008

……   ερωτ……. 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΓΚΑΘΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου