Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Απολογισμός 2012- 2013 για την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης «Ζούμε μαζί»



Όπως όλοι γνωρίζετε, πριν 2 χρόνια, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ Μπουτάρης  μου έκανε την τιμή (και τον ευχαριστώ για αυτό) να μου αναθέσει την προεδρία της ΚΕΔΗΘ, η οποία έχει ως πρωταρχικό σκοπό την ανακούφιση των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πολιτών του Δ.Θ. και προώθηση του κοινωνικού προσώπου του.
Στη θέση μου αυτή - πιστή στις αρχές της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της  εντιμότητας, που αποτελούν και σημεία αναφοράς της παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» -  έδωσα με όλες μου τις δυνάμεις, αγώνα ώστε αυτός ο μέχρι πρότινος απαξιωμένος οργανισμός να μετατραπεί σε ένα ζωντανό, παραγωγικό κύτταρο προσφοράς του Δ.Θ. στην κοινωνία της πόλης.


Παρά το δυσμενές περιβάλλον (οικονομικό και πολιτικό) και τις δυσκολίες που κάθε τόσο παρουσιάζονταν, τη διετία που πέρασε και με τη βοήθεια των ανθρώπων που την στελέχωναν, η ΚΕΔΗΘ κατάφερε:
·         Να διπλασιάσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ που υλοποιεί
·         Να αναπτύξει πλήθος νέων προγραμμάτων με αυτοχρηματοδότηση (παραδειγματικά για κάθε άλλον Δήμο)
·         Να εξυπηρετήσει με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες 3000 πολίτες και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση 8000 πολιτών ως το τέλος του 2013.
·         Να αξιοποιήσει στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό χωρίς να κάνει απολύσεις, αντιθέτως προσλαμβάνοντας μέσω ΑΣΕΠ, επιπλέον εργαζομένους σε μια εποχή που μαστίζει η ανεργία.
·         Να καλύψει τα χρέη που κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση και τα χρέη της συγχωνευόμενης ΔΗΚΕΤ χωρίς να πάρει ούτε 1 ευρώ από το ταμείο του Δ.Θ.
·         Να αφήσει ταμειακό διαθέσιμο (700.000 ευρώ) προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τα προγράμματά της ακόμη και χωρίς χρηματοδότηση για αρκετό χρονικό διάστημα.
·         Να αποτελέσει υπόδειγμα χρηστής οικονομικής διαχείρισης αφού κάθε οικονομικός έλεγχος από οποιονδήποτε αρμόδιο φορέα συνοδευόταν από επαίνους.
·         Να αναπτύξει συνεργασία με φορείς της πόλης όπως CEDEFOP, ΤΕΙ, συλλόγους γονέων & κηδεμόνων, συλλόγους ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, ΜΚΟ, νοσηλευτικά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ.
·         Να γίνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Δικτύου

Απόδειξη της ευρωστίας και της δυναμικής της, άλλωστε, αποτελεί και η απόφαση της διοίκησης και του Δημάρχου, να αναλάβει η ΚΕΔΗΘ την προετοιμασία της πόλης και τη διοργάνωση του τόσο σημαντικού θεσμού - που όλοι υποστηρίζουμε - αυτόν της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεότητας 2014». Θεσμός που θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για αναβάθμιση του ρόλου της ΚΕΔΗΘ.
Για την καλύτερη δυνατόν υλοποίηση του θεσμού αυτού, ορίστηκε πρόεδρος η κα Πασχαλίδου  η οποία έχει και τις ειλικρινείς ευχές μου για κάθε επιτυχία. Άλλωστε έχω ήδη κάνει γνωστό πως διατίθεμαι - πέρα από θέσεις και τίτλους, που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν αυτοσκοπό μου - ακόμη και σαν απλός στρατιώτης να συνδράμω, ίσως και απαλλάσσοντάς την από επιπλέον βάρος, για τη συνέχιση των κοινωφελών προγραμμάτων της ΚΕΔΗΘ. Όχι μόνο γιατί τα «πονώ» σαν δημιουργήματά μου αλλά κυρίως γιατί έχω απόλυτη επίγνωση πως αυτά τα προγράμματα, ειδικά στις τωρινές συνθήκες, αποτελούν διέξοδο, παρηγοριά και αναγκαιότητα για χιλιάδες συμπολίτες μας.
Πλην όμως έχω έντονο προβληματισμό, για το αν τα κοινωφελή αυτά προγράμματα θα συνεχίσουν - και ως πότε - να υλοποιούνται καθώς διαπιστώνω κάποια ανησυχητικά σημάδια.
·         Τη στιγμή που όλα τα προγράμματα βρίσκονται σε πλήρη κινητικότητα και ανάπτυξη, συντελείται μετακίνηση εργαζομένων από την ΚΕΔΗΘ σε άλλους τομείς του Δ.Θ. Εργαζόμενοι που όπως προανέφερα συνέβαλαν τα μέγιστα, ξεπερνώντας τον εαυτό τους και που έχουν την τεχνογνωσία και γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια την όποια διοικητική και λειτουργική διαδικασία διέπει την ΚΕΔΗΘ και μπορούν να ανταποκριθούν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή πρόκληση παρουσιαστεί. Το αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων είναι να έχει απομείνει η ΚΕΔΗΘ ουσιαστικά χωρίς διοικητικό προσωπικό.
·         Είμαστε στον 4ο μήνα του 2013 και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός και σχέδιο δράσης της επιχείρησης.
·         Ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ με τους επιπλέον σκοπούς της ΚΕΔΗΘ που αφορούν τον θεσμό  του 2014 και το νέο κανονισμό λειτουργίας .
·         Όσο αφορά τον ορισμό του νέου Δ.Σ. έχει αναρτηθεί 3 φορές στη «διαύγεια» η απόφαση του ορισμού του νέου Δ.Σ., με κάποιες διαφοροποιήσεις κάθε φορά, που παραπέμπουν όλες στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 21/01/2013. Τελικά ποια από τις 3 συνθέσεις Δ.Σ. της ΚΕΔΗΘ αποφασίσαμε στις 21/01/2013 και με ποια εισήγηση ;
·         Έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το νέο Δ.Σ.;  Πως παίρνει αποφάσεις και πως αυτές νομιμοποιούνται;
Αυτή τη στιγμή λοιπόν η ΚΕΔΗΘ, έχοντας να εκπληρώσει δυσκολότατες υποχρεώσεις μοιάζει να τινάζεται στον αέρα και να απαξιώνεται.
Γι αυτό είναι αναγκαίο να δοθεί από τον Δήμαρχο μια  ειλικρινής και ξεκάθαρη απάντηση, όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όλο το σώμα, στους εργαζόμενους της Κ.Ε.ΔΗ.Θ., αλλά κυρίως στους  πολίτες της Θεσσαλονίκης, για το ποιες είναι οι προθέσεις , όσον αφορά την συνέχιση των δράσεων της Κ.Ε.ΔΗ.Θ.
Υπάρχει   η πρόθεση να  ενισχυθεί ; ή απαξιώνοντας το κομμάτι που αφορά τα κοινωφελή προγράμματα και μετά την ολοκλήρωση του «2014» μην έχοντας πλέον αντικείμενο θα οδηγηθεί σε λουκέτο;
Κι αν υπήρχε τέτοια πρόθεση για ποιο λόγο παιδευόμασταν επί 2 χρόνια να στήσουμε μια επιχείρηση σε γερές βάσεις αν όχι για να αφήσουμε κάτι πίσω μας.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (4 Δομές)  παρέχει υπηρεσίες φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ),  με στόχο την παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους, την αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας ή καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού ,την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης  καθώς και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Εξυπηρετεί περίπου 500 ηλικιωμένους και  απασχολεί 20 εργαζόμενους. Διανέμεται δε  καθημερινά κατ΄οίκον συσσίτιο σε περίπου 50 αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας .

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ (Κ.Η.Φ.Η.)

Το  «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – Κ.Η.Φ.Η.»  παρέχει  υπηρεσίες  φροντίδας σε ηλικιωμένους με άνοια, με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), που χρήζουν μόνιμης ή πρόσκαιρης βοήθειας με σκοπό την αποφυγή ιδρυματικής περίθαλψης και την παραμονή τους σε οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και απασχολεί 6 εργαζόμενους.

ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (Κ.Δ.Α.Π.)

Το «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών – Κ.Δ.Α.Π.» λειτουργεί σε  3 Δομές με σκοπό την παροχή βοήθειας στις εργαζόμενες και μη μητέρες, απασχολώντας δημιουργικά και με φροντιστηριακά μαθήματα, παιδιά σχολικής ηλικίας (5-12 ετών),καθ’  όλη την διάρκεια του έτους .
Απασχολεί δεκαπέντε (15) άτομα προσωπικό.


ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΚΔΑΠ - ΜΕΑ)

Το  «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες– Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.»  παρέχει  βοήθεια στις εργαζόμενες και μη μητέρες, απασχολώντας δημιουργικά, παιδιά με αναπηρία ή / και έφηβους με νοητική στέρηση ή και κινητική αναπηρία .
Απασχολεί  δεκαπέντε (15) άτομα προσωπικό.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης  έχοντας αυξημένο  το αίσθημα της κοινωνικής ευαισθησίας  αναπτύσσει δράσεις για την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών με την απόκτηση πιστοποίησης ACTA του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις βασικές ενότητες (επεξεργασία κειμένου - υπολογιστικά φύλλα - υπηρεσίες διαδικτύου).
Το πιστοποιητικό είναι αναγνωρισμένο  από το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση του Ο.Ε.Ε.Κ.,  για τους διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. καθώς και στην αγορά εργασίας.
Στόχος  είναι η εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων, με προτεραιότητα  στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες,  στους Δημότες Θεσσαλονίκης, στους κατοίκους Θεσσαλονίκης και στους κατοίκους των υπολοίπων Δήμων.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα κεντρικά γραφεία της Κ.Ε.ΔΗ.Θ. στην οδό Καρακάση 1 (Πάρκο Κρήτης).

Μέχρι και  σήμερα, παρακολούθησαν το πρόγραμμα περισσότερα από 2000 άτομα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ Η/Υ ΣΤΗ Γ΄ ΗΛΙΚΙΑ


Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) με ιδιαίτερη ευαισθησία στη Γ’ ηλικία, υλοποιεί τμήματα εκμάθησης Η/Υ σε ανθρώπους μέσης & Γ’ ηλικίας με στόχο την πρόσβαση αυτών στην τεχνολογία για τη βελτίωση της καθημερινότητας τους (π.χ. χρήση Internet για ενημέρωση σε θέματα υγείας, επικοινωνία με συγγενείς που ζουν μακριά τους, πρόσβαση στην πληροφόρηση κ.α.). Ετησίως έχουν δυνατότητα παρακολούθησης περίπου  900 ωφελούμενοι.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (Αγγλικά)

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.), επιθυμώντας να συμβάλλει στην επιμόρφωση νέων ανθρώπων στο πλαίσιο εκμάθησης και πιστοποίησης ξένων γλωσσών,  με προτεραιότητα  της αγγλικής γλώσσας, υλοποιεί πρόγραμμα εκμάθησης Αγγλικών σε ενήλικες που επιθυμούν να αποκτήσουν πιστοποίηση γλωσσομάθειας σε επίπεδο Β2 (Lower) – Advanced (1), αναγνωρισμένο από το Α.Σ.Ε.Π. Έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης ετησίως 300 ωφελούμενοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ – ΡΑΠΤΙΚΗΣ

Το πρόγραμμα εκμάθησης κοπτικής - ραπτικής απευθύνεται σε αρχάριους ή μη, κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης ετησίως 150 ωφελούμενοι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (Γερμανικά)
Εκμάθηση γερμανικής γλώσσας για αρχάριους ενήλικες που επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία.
Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε με εθελοντική προσφορά εκπαιδευτών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ (Ιταλικά)
Εκμάθηση Ιταλικής  γλώσσας για αρχάριους ενήλικες .
Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε με εθελοντική προσφορά εκπαιδευτών.

ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ
Επιμορφωτικές συναντήσεις γονέων με παιδιά ηλικίας 5-12 ετών από ειδικούς επιστήμονες σε θέματα καθημερινότητας, διαπροσωπικών σχέσεων, συμπεριφοράς κ.α..
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ
  Σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο λειτουργεί το   κοινωνικό οδοντιατρείο, ο εξοπλισμός του οποίου αποτελεί  δωρεά  της οικογένειας της εκλιπόντος Δέσποινας Παπαδημητρίου. .

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ
Λειτουργία   κοινωνικού φυσιοθεραπευτηρίου  για άπορους συμπολίτες μας.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ
Απασχόληση 50 εργαζομένων στο πλαίσιο  του προγράμματος   «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» .

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
Το 2012 δρομολογήθηκαν ενέργειες για την ανάπτυξη νέων δράσεων:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ Η/Υ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΩΝ Κ.Α.Π.Η.
Εκμάθηση Η/Υ στις εγκαταστάσεις των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Θεσσαλονίκης για τα μέλη τους.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΩΝ
Συμμετοχή στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πρόσβαση στην Εργασία» στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με σκοπό την πρόσβαση στην εργασία μέσω των δράσεων: 1. Δικτύωση (Τράπεζα πληροφοριών / Δικτύωση ανέργων και επιχειρήσεων), 2. Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση (Ραδιοφωνικά σποτ, ημερίδες) και 3. Πληροφόρηση – Συμβουλευτική – Υποστήριξη (Επαγγελματικός προσανατολισμός, Συμβουλευτική επιχειρηματικότητας)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Κ.Ε.Κ.)
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.), επιθυμώντας να συμβάλλει στην επιμόρφωση και κατάρτιση των πολιτών της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε  ενέργειες για την δημιουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Κατά το 2012 πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω Συνεργασίες:


Δίκτυο Δημοτικών Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας

Μια πρωτοβουλία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης  για τη δημιουργία Δικτύου Κοινωφελών Επιχειρήσεων Μακεδονίας & Θράκης με σκοπό τη συνένωση των δυνάμεων τους στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούν για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, απασχόλησης, εθελοντισμού, αθλητισμού, προστασίας του περιβάλλοντος κ.α. Το ιδρυτικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Ιούνιο 2012, στο Μουσείο Αθλητισμού Θεσσαλονίκης.

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκτυο (European Social Network)

Η  Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης  αποτελεί μέλος ενός αναπτυσσομένου Δικτύου οργανισμών και ανθρώπων με στόχο την παροχή ποιοτικών δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των μελών. Απώτερος σκοπός η δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης για όλους.

                      

                                                                                            Αγκαθίδου Δήμητρα
                                                                                           Δημοτική Σύμβουλος
                                                                                          Δήμου   Θεσσαλονίκης
15-04-2013
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου