Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Kάλεσμα για μια όμορφη γειτονιά - ανθρώπινη πόλη - περήφανη Θεσσαλονίκη

Συνδημότισσα, συνδημότη

Η Θεσσαλονίκη, πόλη ιστορική, πόλη μαρτυρική, πόλη δεμένη με μύθους, τραγούδια, λογοτεχνήματα, πόλη αγαπημένη, σήμερα φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Η πόλη όπου άνθισαν πολιτισμοί αιώνων, σήμερα μαραίνεται από την απραξία και την κακοδιαχείριση.

Αγκυλωμένη σε ξεπερασμένες νοοτροπίες, όμηρος συντηρητικών διοικήσεων και πρακτικών, έθρεψε ένα ασφυκτικά οικοδομημένο πολεοδομικό ιστό, με βεβαρημένο κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό δίκτυο, άφησε ανεκμετάλλευτα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα – όπως το παραλιακό της μέτωπο, το λιμάνι, την ΔΕΘ, την Πανεπιστημιούπολη, το δάσος του Σέιχ Σου, το αεροδρόμιο Μακεδονία, τις υπάρχουσες υποδομές, τις τοπικές μουσικές σκηνές, τα μνημεία της πορείας της στο χρόνο – και μένει όλο και πιο πίσω από τις ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός των πόλεων είναι ιδιαίτερα σκληρός.




Σε μικρότερη κλίμακα, στις γειτονιές της πόλης, που κάποτε ήταν φιλόξενες και οικίες με τις αυλές, τους κήπους, τις αλάνες, τα κατάφυτα ρέματα και τις πηγές κυριαρχεί το γκρίζο. Είναι πλέον ανοίκειες, απρόσωπες και αποδυναμωμένες. Κακοφτιαγμένα πεζοδρόμια, ανεκμετάλλευτες πρασιές, αργοπορημένα και μισοτελειωμένα έργα, προδομένες προσδοκίες, πασαλείμματα και προχειρότητες είναι μερικά μόνο από τα κληροδοτήματα των περασμένων, χαμένων χρόνων. Η εικόνα μπορεί να αλλάξει, αρκεί να το θελήσουμε. Η συμμετοχή είναι το καλύτερο φάρμακο στην κρίση.

Οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τη μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», είναι η ευκαιρία η Θεσσαλονίκη να αλλάξει σελίδα. Η κρίση που μαστίζει την πόλη μας, τη χώρα μας και την οικονομία μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λυγίσει τις φιλοδοξίες, τα όνειρα και τα σχέδια μας για ένα καλύτερο αύριο. Χρειάζεται δράση σε τοπικό αρχικά επίπεδο. Με σχέδιο δράσης για κάθε γειτονιά και πίστη και όραμα, μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη και πάλι δική μας.

Αρχίζοντας από τις γειτονιές που τις θέλουμε οργανωμένες και ισχυρές Κοινότητες, αυτοδιαχειριζόμενες εστίες καινοτομίας και συμμετοχικής δράσης πολιτών, όμορφες, πράσινες, φιλικές στα παιδιά μας, φιλόξενες και κοινωνικά ευαίσθητες για όλους, κύτταρα ζωντανά στο σώμα της πόλης, ανάσες οξυγόνου και αισιοδοξίας.

Με στρατηγικό σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια πόλη σύγχρονη, προσβάσιμη, ελκυστική, πρωτοποριακή, ανταγωνιστική, φωτεινή, εύρωστη οικονομικά, εμπορικό κέντρο, κέντρο παραγωγής και διακίνησης πολιτισμού, ιδεών κι επιστημών. Πόλη που εμπνέει Ζωή, Δημιουργία και Ανάπτυξη.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης, ως πότε αυτή η πόλη θα κάθεται στο περιθώριο των μεγάλων αλλαγών και θα χαιρετάει τις δεκαετίες που φεύγουν χωρίς αποτέλεσμα, τις εποχές που αφήνει πίσω του ο συντηρητισμός και η μιζέρια των κοντόφθαλμων αρχόντων, τις ευκαιρίες που χάνονται και δύσκολα αναπληρώνονται. Ήρθε η ώρα να αντιπαλέψουμε τη νωθρότητα και τη φαυλότητα των προηγούμενων στείρων χρόνων και να διεκδικήσουμε μαζί το δικαίωμα σε προοδευτικές και δημιουργικές ιδέες και προτάσεις. Με διορατική ματιά και πνεύμα συνεργασίας μπορούμε, όλοι μαζί, να συνθέσουμε ένα διαφορετικό σκηνικό για την πόλη. Με τη δική σας συμμετοχή, στις 7 του Νοέμβρη, η Θεσσαλονίκη μπορεί και επιβάλλεται να αποδεσμευτεί από το ξέθωρο παρελθόν της και να αγκαλιάσει με στοργή το διάφανο μέλλον της.

Συνδημότισσα, συνδημότη

Μπαίνω στην πρώτη γραμμή του αγώνα με αίσθημα ευθύνης, με χαμόγελο και αισιοδοξία! Σας θέλω όλους συνοδοιπόρους μου στο ταξίδι προς μια άλλη, διαφορετική αυτοδιοίκηση αξιώσεων και επιδόσεων.

Ας δώσουμε μαζί τη μάχη για την αλλαγή στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, στη ζωή μας, στο μέλλον των παιδιών μας!

Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα γενναίο άλμα προς το μέλλον, για μια όμορφη γειτονιά, μια ανθρώπινη πόλη, μια περήφανη Θεσσαλονίκη!

Δήμητρα Αγκαθίδου
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης 

3 σχόλια:

  1. Δήμητρα συμφωνώ απόλυτα ότι η συμμετοχή είναι το καλύτερο φάρμακο στην κρίση. Η μη συμμετοχή, η αδιαφορία και η αποστασιοποίηση συντηρούν την φαυλότητα σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής εξουσίας. Η ενεργός λοιπόν συμμετοχή είναι υποχρέωση του καθενός από εμάς απέναντι στο κοινωνικό σύνολο μιας και είναι ο μόνος παραγωγικός δρόμος για ανατροπή, πλουραλισμό και γνήσια δημοκρατική αντιπροσώπευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eisai poli ikani kai aksizis thn epistosini twn Thessalonikewn Dhmitra kai episis poli symantika ta logia tou kathigitou kai filou Giorgou Anastasiadh. N apalepseis me poion.? Me ton anthrwpo pou ths perasmenes ekloges esena kai olous ths parataksis (Thess/Protagonistria)sas xaraktirise sk....a.?? to mono pou sou episimeno einai oti,megalo meros ton politwn ayths ths polis kai genika ths politikhs einai orfano.! Kostas Efremidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή